Osnivanje Sumatraizma

Što se tiče tematike, skoro svi pisci XX veka bave se istorijom, filozofijom istorije i politike, i na taj način predstavljaju svoju sadašnjicu. Možemo slobodno reći da njihova dela predstavljaju stvarnu odiseju srpskog naroda; i u tome je genijalnost njihovih dela, predstavljaju događaje u društvu koji se ponavljaju sve do dana današnjeg.

Činjenica je da njegova dela pripadaju realističkom krugu, kao i dela njegovih savremenika, ali ipak imaju jednu posebnu notu. On je u svojoj poeziji dao jednu tematiku, koju niko kasnije nije na tako dobar način predstavio, jedan avangardni umetnički pokret – sumatraizam.

Jedan od retkih dokumentaraca

Miloš Crnjanski – O temama u književnosti

SUMATRAIZAM

Događaji koji su potresli svet za vreme Prvog svetskog rata presudno su uticali na razvoj toka književnosti. Izazvali su duboke promene u pogledima na rat, na odnose u društvu, na sutrašnjicu. Kod Crnjanskog, životni nemir je bio prisutan u ogromnoj dozi kao posledica preživelih tragedija i katastrofa u ratu. Tako da, naći mir u daljinama je postala opsesija njegovog ,,sumatraizma” koji je samo delimično zahvatio njegovo književno stvaranje.

Zasnovao je sumatraizam pod uticajem ekspresionizma i futurizma. To je jedna vizija kosmičke harmonije. Uključuje najvažnije teme tadašnje umetnosti: primarnu silu, sukob civilizacije i prirode i nadu za novim početkom.

Osnovna teza sumatraizma su veze. Povezivanje svih kontradikcija u svetu i čoveku u jedno. Lepota različitosti. Osetiti nešto ni u čemu, pronaći duboko u naizgled praznom, stopiti se sa svetlošću… Tako da je sumatraizam u stvari ostvarenje Crnjanskove vere u pesničku lepotu kao nešto spasonosno i isceliteljsko.

 

11164834_695103613935305_1308680093668642372_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s