Seobe I

Naslov romana Seobe vezuje se za naslove drugih dela Miloša Crnjanskog; naslovi njegovih dela obuhvataju čitav jedan prostor i raznovrsnost mogućih veza između smisaonih elemenata koji se nalaze u njemu.

I ovaj naslov nosi u sebi značenje prostorne udaljenosti. Ta udaljenost je životna težnja čoveka da dosegne nešto što bi značilo ispunjenje; ali nosi i značenje kobi naroda da negde drugo postoji “srećni prostor”, drugačiji svet, novi predeo, oaza spokojstva. To je svet mira, svet slobode, svet drugačiji od realnosti koja guta svojim ništavilom i besmislom.

Međutim, ako obratimo pažnju na taj stalni put, kojim idu junaci romana, primetićemo i dva tipa seoba. Objektivne, stvarne, fizičke seobe u kojima se našao srpski narod u slavonsko-podunavskom polku 1774.g. pod vođstvom Vuka Isakoviča. Da je u pitanju samo ovaj vid seoba, sudbina Vuka Isakoviča bila bi samo jedna od sudbina ljudi koji se snalaze ili ne snalaze u životu. Ali Vuk Isakovič i pored činjenice da je ratnik tuđeg naroda, “oruđe za top”, nosi u sebi osećanje duhovne, unutrašnje emigracije, jer kao sumatraista zbunjeno je buntovan, sanjar, zaljubljen u rumene, daleke pejzaže i čudno postavljene veze, samo njemu jasne i poznate. On, što više sebe podseća da je čovek bez otadžbine, to je stalno “na putu” u sebi sa novim i sve jačim snovima o sreći u prostranoj i idealizovanoj Rusiji.

Beskrajni plavi krug, u njemu, zvezda

Prva rečenica Seoba, tj, naslov prvog poglavlja romana ide odmah u srce stvari – Beskrajni plavi krug i u njemu zvezda. Na samom početku knjige izdvojen je prostor beskraja, visine, sjaja, plavetnila, koji će postati ogledalo junakovih želji i žudnji; rastegljiv i neuhvatljivi cilj njegovog putovanja. Taj beskrajni plavi krug u čijoj sredini je zvezda, Vuk Isakovič je ugledao na rastanku sa snom. Krug simbolizuje beskraj tog prostora, zvezda simbolizuje jednog “nebeskog” Vuka Isakoviča. Krug je zapravo prozor u jedan drugačiji svet.

Beskrajni plavi krug sa zvezdom ima za Vuka trostruko značenje: mamac, putokaz i uteha.Mami ga prostor – beskrajni plavi krug, ta nepregledna daljina, nedogledna visina, ta neizmerna dubina. On će taj prostor obeležiti geografskom oznakom – Rusija. Stvarni cilj je zapravo putovanje; biti izložen zračenju prirode, sunca, neba, uživati u osećaju bestelesnosti i lebdenja dok jaše i osvajati brzo prostor. Vidimo kako se junak preporađa zatežući kolan za nova putovanja, čak i kada je sasvim svestan da kreće na novu i krvavu vojnu, ostavljajuću ženu i dom, kako postaje lak i radostan zahvaćen odsjajem sunca kao zagrljajem željenih daljina.On se menja.
Život se izjednačava sa putovanjem, što bi značilo da ceo naš život možemo sagledati kao jedno putovanje na neko željeno mesto, a sve događaje kao stanice na tom putu.

*

Ima seoba.
Smrti nema.
Tako se završavaju Seobe.
Seobe su uključene u veliki sistem veza, što znači da od nas ostaje ,,negde“, ,,nešto“, neugasivo i neuništivo. Seobe su, prema tome, jače od smrti; prevazilaze smrt, lišavaju je njenog turobnog značenja i velike praznine koju ona sa sobom nosi.

Ukoliko želite da pogledate film Seobe, režiran prema ovom romanu

Nastavak filma, sa elementima iz druge knjige Seoba

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s